La cultura no val res
La cultura no val res

Martín Parra, poeta madrileny polifacètic va publicar la seva ultima obra aquest passat any 2017. S’anomena Paseo de vidrios (Lastura). Anteriorment va publicar un poemari amb el nom de Camille. Viñeta amorosa (Queimada). Hem tingut el plaer d’entrevistar-lo a arrel del seu peculiar estil poètic i la presentació del seu darrer llibre.

1.Passejar entre vidres és una sensació dolorosa i agonitzant. Aquest és el fil conductor o temàtica que veurem en el te últim llibre?

Referent a això, i amb cada obra, m’agrada plantejar-me una idea del treball i de mi mateix que potser soni una mica difusa, esbiaixada, oportunista: la impressió, cada vegada, que escric un mateix llibre que m’ha acompanyat sempre. Crec que aquesta és la millor batalla que li tinc guanyada a la literatura, de cara a la lluita quotidiana contra ella i el seu incongruència: saber on són els meus límits i saber, sobretot, que un no pot donar resolt el problema de la vida amb un llibre, una pel·lícula, un quadre. Encarregar d’una determinada parcel·la de la dimensió humana, i aprofundir i donar-se cops de cap contra ella, si. És per això que les històries de dracs i conquestes  les vaig a deixar a uns altres.
Així, el fil conductor de Paseo de vidrios és el mateix que principia a Camille. Viñeta amorosa:  elements de fugida quotidians que incorporem al discurs íntim -amb nosaltres mateixos-.

2. Ja per aquest títol podem deduir que aquesta obra serà molt visual feta amb imatges i plenes de sensibilitat. Quins esdeveniments o fets de la vida quotidiana et provoquen la sensació de caminar entre vidres?

És curiós, perquè les coses que més m’afecten o predisposen a fabular el secret, l’impossible, són situacions, coses, que jo mateix m’he procurat; col·lapses en què he insistit deliberadament, potser per intuir que precisament aquí, en el que més ens incomoda, és on tenim la pauta d’avanç. Sóc una mica de buscar-me laberints. 

De manera que la duermevela le acude a uno más de lo que debiera, porque ya no se cambia de pasos fácilmente; los pasos tienen su memoria, su inercia como un planeta mirado en los goznes.
Nos bifurcamos de opciones de vida, con cada decisión. Yo ya estoy en esto, en la literatura del susto, en el reconocimiento de vidrios; la renuncia, más que un ir, es un quedarse.
O sea que hasta preparar un café se puede tragediar.

3. Hem vist també per xarxes socials que publiques textos inèdits que a vegades tenen a veure o no amb les fotografies. Es caracteritzen per tenir un sentit més literari que literal. Quin és l’objectiu d’aquests textos no publicats en paper?

D’una banda, simultàniament tinc un soliloqui que em mantinc; les xarxes socials són una incorporació al magma d’imatges, melodies i cicatrius que sóc, i no les reconec en un altre terreny. Faig que formin part de l’embalum, per què ?, perquè són pur antropofuguismo.
Crear-se una identitat estètica en temps de dissolució de la identitat, és una cosa magnífica. La consecució estrella de la Postmodernitat. Que jo escrigui textos inèdits, trenats a aquest soliloqui quotidià, o que deliberi en imatges decadents, té tot i res a veure amb el meu dandisme postmodern. Som figuratius. Les xarxes socials ho són. I cap a això ens deixem anar. Però sabem que és una ficció conscient, i aquí és on entra la Postmodernitat, i on ens hem entrevist amb ella. S’imposa. Jo sé que viure la vida com un paper literari, a la manera dels dandis clàssics, és una hipèrbole, perquè a fora hi ha les obligacions i tot això. Com passa amb la literatura.
Però és una ficció a la qual vam sumar fugida del dia. I d’això es tracta, en el meu cas: tomar al tiempo por las solapas. 

De l’altra, són la dosi mínima de lirisme. Em sento relaxat i atent en el tràmit d’una publicació. És donar-li alguna cosa a la gent, pensat i real. També jo prenc coses d’ells.

 

4. Hi ha molta diferencia d’estil i de temàtica entre Camille i Paseo de vidrios? Sobre què tracta cadascú?

Camille és una novel·leta poètica, escrita a la manera del diari íntim, sense dates, la qual, a partir dels contorns borrosos d’un amor i d’un desamor, aborda jo crec dos temes principalment: el tema de l’autoengany -autoengaño com a resultat de viure en la informació falsa que escollim emmagatzemar, davant d’una persona o situació, de cara a una realitat més amablement, i el tema de la tirania pròpia -aquesta cessió d’identitat, d’autonomia, que tots practiquem en una relació; portada al maltractament de cos i intel·lecte-. Temes que en realitat no he deixat de tracta en cap de les meves obres, mirant a l’optimisme, però; des de la idea que les derrotes s’han d’assumir, celebrar-les, i a partir d’aquesta premissa situar-se en un lloc, en un temps i d’acord amb certes garanties personals.
O sigui que una estètica de derrota optimista, diria.
En Paseo de vidrios  de vidres trobem una estructura poètica, fins i tot sense abandonar la prosa. El discurs no revesteix personatges ni succeïts. Camille, si.

5. Et consideres un poeta dins del marc de la generació actual (postmoderna)? Trobes a faltar res d’èpoques passades que plasmes dins dels teus llibres?

Crec que part del que he referit abans ajudaria a aclarir com em sento, referent a això. Jo no em tinc per poeta, que sempre m’ha sonat molt èpic. I tampoc entenc de blocs generacionals, perquè no sóc gens gregari. En aquest sentit seria un autor marginal, o rar, com es deia en el XIX sobre Llança o Ganivet, aquí a Espanya? Bé, jo no intento cimentar fama d’estrany, ni m’esforço a amagar la meva vida, però m’agrada aquesta activitat d’ocultació per la qual suggerir és més, i millor. O no. Que potser no.
A mi m’agrada creure que pretenc una visió global no ja del meu temps, sinó del discurs íntim que poden sostenir algunes persones del meu temps a propòsit d’una noció del temps poètica. Vidas, mi vida al trasluz de una ambición, sucedidos cotidianos que desmonten todo lo que estoy escribiendo aquí.

6. Existeix un desdoblament del jo poètic-autor o en el teu cas sou la mateixa persona? T’identifiques amb el jo poètic fruit de la teva creació?

Sempre és difícil contestar això. O  caus en  lo cursi, i es diu que deixar un cadàver jove és superbe, o s’assegura un de la seva veritable cara i te una actitud de funcionari públic enfront de la seva obra, com l’acadèmic divulgador, i llavors ja no hi ha res d’aposta ni de risc. I llavors les entrevistes i els col·loquis són com un acte molt amistós, amb els rols clars i les matèries tan científiques, i ningú li porta el galop tràgic a part cap.
Jo vull apostar. Ja ho he fet. Vull sentir la necessitat d’emborratxar-me cada vegada que toca assumpte de militància, o una entrevista.
Una altra cosa és que ho faci.
Què pensaries si jo et digués que a partir de demà, als meus trenta anys, vaig a estudiar per arquitecte; que vaig a esquitxar-ho tot d’una continuïtat monumental estimadísima, perquè es tracta d’Espanya? Crec que no em prendries de debò.

Per Clàudia García.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies.

ACEPTAR