La cultura no val res
La cultura no val res

Al Centre Cívic Convent de Sant Agustí (BCN).

Del 21 al 25 de novembre el Convent de Sant Agustí celebra una nova edició del cicle Recorreguts Sonors. Accions i Mutacions Sonores. Una “galàxia” de creadors que des de diverses perspectives utilitzen el so com a mitjà d’expressió.

En les anteriors edicions d’aquest cicle biennal ens hem endinsat en els universos de Javier Piñango, Evol, :Brownstudy, Rayo-60, Eli Gras & Truna, Ylia+LostTwin o Björt Rünars & Alba G. Corral. Aquest any celebrem la quarta edició , amb una selecció d’artistes que emplenaran de freqüències la sala noble del Convent: Los Voluble , Antropoloops, Luis Fernandes, Barba Corsini, Tom Chant, Néstor Calderer i Sara Fontán.

Provinents del Regne Unit, Portugal, d’Andalusia i Catalunya; Diverses procedències i cultures, amb infuències i visions compartides, es trobaran al Convent de Sant Agustí. Un viatge intens a través de l’experimentació sonora que ens convidaran a viure activament el so, amb el collage sonor i la veu com a elements comuns.

Des de la paraula abstracta al sampleig, de la improvisació a l’electrònica. Múltiples artistes de la creació sonora experimental, local i internacional. A més dels directes audiovisuals, es presentaran:

Intal·lacions interactives: Des de dimarts 21 podrem gaudir de les instal·lacions artístiques que han estat seleccionades a partir d’una convocatòria oberta. Projectes que exploren diverses perspectives de la relació del so i l’entorn, amb la sobirania tecnològica com a temàtica comuna.

Processos creatius amb els més petits: Es presentarà una instal·lació sonora realitzada amb els nens i nenes del Casal infantil del Convent i MakerConvent.

Activitats paral·leles: Tallers i experiències al voltant del so

PROGRAMACIÓ:

Del 21 al 25 de novembre de 18 a 21h
Inauguració : dimarts 21 a les 19h

Esboç de 12.526 de Andrea Bravo, Nela Brown i Roger Alsop
nxWMail : Miquel Parera Jaques

More Than Words (Més que paraules)
Rebecca Anne Peters i Óscar González

Tot en doina
Do the Print: Irma Marco Cánoves i Josué Coloma

Els passos que dónes avui … ressonaran en el futur
Gabriel Lora Gaytán y Miguel Ayesa

50/60hz: The tuning of the world
Santiago Doljanin y Albert Tarrats

12.526 (és el número de caràcters -ASCII- en el primer capítol de
Finnegans Wake de James Joyce)
Andrea BravoNela Brown i Roger Alsop

El cos com a switch
Rin Misael (Misael Rios Jiménez)

Buy Me
Sonorags (Nora Haddad Casadevall i Agnès Antón Panchón)

#Cassolada
Josecarlos Florez Garcia

ColorPiano Synesthesia
Francesco Marino

C3 – Corre, Cavall Corre
Nens i nenes del Casal infantil del Convent i MakerConvent .
Mira el que van fer a Recorreguts Sonors 2015 ]

Tot en Doina / do the print
ColorPiano Synesthesia
Dimecres 22
17 a 21h Workshop Solarizator
amb Familiar DiYConstruirem un “Solarizator“, artefacte que canvia la freqüència sonora segons la llum que rep. Funciona amb una placa solar i cada participant pot escollir el seu propi so intercanviant components.
+Info
+ Informació
Dossier d’Instal·lacions interactives i workshop

Directes

Dijous 23

20.30h LUGARES [ Néstor Calderer i Sergio Bernardi ]
21.30h TOM CHANT/ STRIPPED ABSTRACT  [ amb Núria Andorrà, Alfredo Costa Monteiro, Ferran Fages, Àngel Faraldo i Pere Xirau ]

Divendres 24

20.30h CACO – On les imatges produeixen sons [ Luís Fernandes ]
21.30h SARA FONTAN
22.30h BARBA CORSINI [ Eduard Escoffet i Pope ]

Dissabte 25 

21h ANTROPOLOOPS / LIK – la serpiente llena de peces [Rubén Alonso i Esperanza Moreno]
22h LOS VOLUBLE / BORDERHACK [Pedro i Benito Jiménez]

Dijous 23 
Tom Chant
STRIPPED ABSTRACT

Tom Chant: composició, saxofon soprano;
Núria Andorrà: bombo, arròs;
Alfredo Costa Monteiro: acordió;
Ferran Fages: guitarra acústica, ebows;
Àngel Faraldo: no-input mixer, caixes de cartró;
Pere Xirau: caixa.

“La forma de la peça és l’estat. No hi ha música, només una descripció de l’estat a través del so. Els intèrprets són també cossos en suspensió. I cada cos experimenta, paradoxalment, un estat fuctuant de tensió interna mentre descriu aquesta invariable estasi infnita.”

Stripped Abstract funciona com una fotografia de llarga exposició que captura el moviment, a partir d’una única directriu els intèrprets activen l’estat sonor de suspensió en el temps. El disparador l’obre Tom Chant, originari del Regne Unit i resident a Barcelona, és un referent internacional i veterà de l’escena local del free jazz i la improvisació. L’acompanyen músics de la talla de Ferran Fages, un dels exponents internacionals en electroacústica i improvisació; Núria Andorrà, percussionista especialitzada en música contemporània i professora d’improvisació de l’ESMUC; Ángel Faraldo, compositor i improvisador, el seu treball es centra en l’electrònica i el disseny sonor; Pere Xirau, bateria i destacat habitual de l’escena local d’improvisadors; Alfredo Costa Monteiro, nascut a Porto, la seva obra es centra en la improvisació treballada tant des de l’escultura sonora, la poesia visual i l’art sonor.

tomchant.com

Néstor Calderer
Sergio Bernardi 

LUGARES

Nestor Calderer: piano i disseny visual.
Sergio Bernardi: electrònica i producció de so.

Néstor Calderer és un músic i pianista habitual de l’escena de jazz local de la ciutat on combina la pedagogia i la creació des de la plataforma “Umbral 4.3”, i col·labora en altres projectes de teatre i dansa. Presenta, junt amb Sergio BernardiLugares, projecte en el que refexa la seva inquietud per a unir formes d’expressió i de fusionar el món musical i visual. Sergio Bernardi, nascut a Suïssa i resident a Barcelona, ha estat durant anys referent de l’escena techno de les principals capitals europees, desenvolupa aquest projecte aportant la part musical, sintes, caixes de ritmes i seqüenciadors que fan de l’essència de l’expansió, la perpètua evolució de la sensibilitat artística.

En aquest espectacle, el contrapunt visual crea una sinestèsia amb la música lliure que ens trasllada a aquests llocs, Lugares és un joc de textures analògiques, generatives i un ambient experimental únic.

nestorcalderer.com

Divendres 24 

Luis Fernandes
CACO: On les imatges produeixen sons

El músic i realitzador audiovisual, Luís Fernandes ens visita des de Porto per a presentar CACO, el seu últim treball. Percussionista amb més de vint-i-cinc anys d’experiència en la pràctica musical, presenta CACO el seu projecte musical d’autor en el que les imatges en moviment són la font de creació i composició sonora. A partir del tema “On les imatges produeixen sons”, es treballa amb imatges d’arxiu del bagul per a composar una peça única i imprevisible. Les seves produccions audiovisuals han estat premiades en diversos Festivals. El 2012 va dirigir el documental musical “48HZ Sound Interference” basat en l’escena local de Barcelona, on compositors, músics i artistes van construir una potent escena experimental a finals dels anys 70.

CACO és un projecte audiovisual amb música en directe, on les imatges en moviment s’assumeixen com a partitures abstractes, poètiques i mutants que interactuen a temps real amb diversos instruments sonors, des d’objectes trobats al carrer, enregistraments de paisatges sonors, sintetitzadors digitals, micròfons de contacte i bateria acústica. Amb una sonoritat que fluctua entre la tradició oral i el món actual, les imatges d’arxiu i la modernitat o la música del segle XXI.

“Essent la música una creació de l’ésser humà, reflexa el seu esperit més enllà de les fronteres que el delimiten”.

luifeli.wordpress.com

Sara Fontán

Sara Fontán: violí i efectes

L’ofici de violinista exigeix ​​tenir molt clara la màxima de Itzhak Perlman: “Allò que s’aprèn lentament, s’oblida lentament”. Pot ser que per això Sara Fontán ha esperat fins ara per actuar en solitari, després de 25 anys de conviure amb el violí i explorar les seves possibilitats en tot tipus d’estils i formats, de la música clàssica al rock experimental, passant per l’electrònica i la dansa. Pot semblar una paradoxa, però Fontán assegura que improvisa perquè la improvisació l’obliga a concretar. El seu violí, amplificat, loopejat i passat per desenes d’efectes, té el talent d’emocionar a través de l’abstracció, sense referències temàtiques ni estilístiques, atorgant llibertat a l’espectador perquè ho interpreti i ho sent de forma personal i única.

Després d’aprendre-ho de les mans del violinista cubà Armando Toledo i al conservatori de Birmingham (amb premi al millor expedient acadèmic), Sara Fontán ha emprès un camí d’aprenentatge personal en un àmbit molt allunyat de la clàssica. Ha participat en projectes tan diversos com Árbol o Manos de Topo i actualment és cofundadora del projecte de videodansa PIÑA amb Clara Tena, forma part del grup Big OK (amb Paul Fuster i Edi Pou), gaudeix de la docència impartint classes a l’Escola Municipal de Música del Prat i és una peça clau del col·lectiu d’improvisació conduïda del Caballo Ganador.

vimeo.com/158293441

[Fotografia : Vera Marmelo]

Barba Corsini

Barba Corsini és el nou projecte del poeta Eduard Escofet i el músic Pope, membre de STA i Fuego, entre d’altres bandes. Es tracta d’un projecte d’exploració de la veu i l’electrònica a mig camí entre l’spoken word i la improvisació. Un aporta la veu i els textos i l’altre la trompeta, la melòdica i electrònica, sense que quedin del tot defnits els rols de cadascú. El nom del grup, per la seva banda, revela el gust per l’arquitectura moderna: Barba Corsini són els cognoms d’un arquitecte que, entre d’altres, va convertir les golfes de La Pedrera en moderns apartaments, que incloïen el seu propi mobiliari. Un arquitecte trencador i de línies simples que va traçar el seu propi camí. De la mateixa manera, Pope i Escoffet juguen sense contemplacions entre la poesia sonora i el dub, entre abstraccions sonores i el pop, entre la improvisació i la precisió del càlcul. Després d’uns quants anys de treball conjunt amb Bradien, comencen una nova aventura que vol endinsar-se encara més en els terrenys poc explorats del diàleg entre poesia i música.

Eduard Escoffet és poeta i agitador cultural. Ha practicat diverses vessants de la poesia, tot i que actualment se centrat en el treball poètic sonor i el recital en directe. A banda d’un gran moviment dins l’escena contracultural de Barcelona, ha presentat el seu treball arreu d’Europa i l’Amèrica Llatina, així com a la Xina i els Estats Units.

Pope és un músic multiinstrumentista que ha anat fent una exploració profunda en el DIY a tots els nivells: tocar, gravar, compondre, improvisar. Ha participat en projectes com la BIB, IED8, Dub Corao, Holy, Sally Thompson i Bradien + Eduard Escoffet. Tots subterranis, tots viscerals. Actualment, a banda de Barba Corsini, participa en STA, Fuego, Aquófono i Kou Keri Kou.

facebook.com/BarbaCorsini

Dissabte 25 de novembre 


LIK 
Antropoloops

Des de Sevilla arriba Antropoloops per fer el directe de la seva proposta que navega entre la remescla, l’etnomusicologia i la visualització de dades. Collages musicals generats a través de fragments de sons tradicionals d’arreu del món visualitzats en un mapamundi que mostra informació addicional sobre cada loop utilitzat. Rubén Alonso, a càrrec del concepte, la música i el disseny, i Esperanza Moreno creadora del programari i a càrrec de la visualització de dades, formen aquest projecte que pretén ser una celebració de la diversitat de les expressions musicals en cultures i moments històrics diferents.

Es respecten les fonts originals, i es treballa amb arxius sonors com el d’Alan Lomax o el CREM, o l’enorme ecosistema de blogs de col·leccionistes de vinils antics, sobretot un món d’enregistraments sonors que pertanyen a les més diverses èpoques i llocs. Sons, majoritàriament populars, alguns editats en el seu moment i d’altres rescatats en èpoques posteriors, formen la base de noves composicions. Remescles que treballen sobre la similitud sonora entre un cant mongol o una crida andina, potenciant la vocació central d’Antropoloops en obrir el procés de remescla en totes les seves possibilitats.

Aquest 2017 presenta Lik, la serp plena de peixos EP centrat en la música popular llatinoamericana i editat en un acurat format limitat.

antropoloops.tumblr.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies.

ACEPTAR

BORDERHACK
Los Voluble

Pedro i Benito Jiménez formen, des de 1996 Los Voluble, que venen des de Sevilla per a presentar Borderhack. Aquest duo de Vj/Dj que es nodreix de l’experimentació audiovisual que inclouen en directe tant instruments electrònics com analògics, amassats amb material il·lícitament apropiat. El seu directe s’ha presentat en diverses ciutats i esdeveniments sobretot de l’underground. Sempre improvisant, sempre polítics, sempre rient, fins i tot de la seva ombra. Investiguen sobre el flamenc per construir un marc comú i obert al voltant del folklore digital i del political remix vídeo en sintonia amb gent com bulos.net. Laboratoris d’experimentació que han portat a escenaris com Sónar 2016, al costat de el Niño de Elche, o a la XVIII Biennal de Flamenc de Sevilla amb Cartuja a Ras.

Activistes sonors, han potenciat #YesWeKlang i #RuidovsCapitalismo. Com a membres de ZEMOS98, han treballat en la programació i producció d’espectacles de Live Cinema, el més recent, €urovisions d’European Souvenirs, un repàs a la migració des de la perspectiva dels mitjans de comunicació. Han editat al net.label Ruidemos i les seves últimes referències audiovisuals formen part del net.label mexicà (especialitzat en àudio-narratiu) Música para Espias sent la més recent la de Febrer de 2013 Be Aware! (50 minuts de noise & bass que respon al moment polític actual).